10 Kasım 2016 Perşembe

DOPAMİNLE AŞK BAŞKADIR

Dopamin evrenle bütünleşmeyi ve birlikteliği sağlayan şahane bir hormondur. Aşık olduğunuzda haz reseptörleri son hızla çalışmaya başlar. "Sırılsıklam aşık oldum" mottosu aslında çok mantıklı bir tanımlamadır. Çünkü ilk aşık olduğunuz dönemlerde beyin dopamin içinde yüzer adeta. Bütünleşme hissi, aşkı derinden hissetme hissi dopamin sayesinde yaşanır bünyemizde.


Aşıkların gözlerinin pırıl pırıl olması da bundandır. Hatta şöyle söylemlere maruz kalabilir aşıklar  "gözlerin başka türlü bakıyor hayrola sen aşıksın galiba".  


Tıbbi tanımlamaları halk söylemlerini de yerli yerince kullandıktan sonra dopamin salgılatacak her hangibir veri hayatımızda yoksa ne yapmalıyız? Evet aşktan söz ediyorum. Kim istemez ki gözlerinin ışıl ışıl yaldır yaldır parlamasını? Elbette isteriz ama olmuyorsa olmuyordur işte. Böyle durumlarda aşk kadar olmasa da beynimize dopanin salgılatacak eylemler var tabi.

 Yarım saatten fazla spor yapmak beyne dopamin salgılatır. Sahiller, parklar boyunca kurulan spor aletlerinin insanlığa böyle de bir hizmeti var demek. Muz yiyin mesela muzun içindeki trozin adlı bir madde vücudunuzda dopamin salgılanmasını sağlar. Bol bol C vitamini alın. Güneş ışığına çıkın güneşin ve temiz havanın efsunlu bir etkisi vardır insan bünyesinde.


Sizi mutlu eden haz veren şeyleri yapın hayatınzda. Hedeflere koyun onlara doğru yola çıktığınızda aldığınız hazda dopamin seviyenizi arttırır. Neşeli samimi insanlarla birlikte olun bol bol gülün. Stresli ve depresif olaylardan uzaklaşın.


İnsanız ve sadece mutlu hissetmek istiyoruz. C8H11NO2 şu kod numaralı bu tatlı hormonunuz bol olsun. Dopamininizi arttırcak en güzel şeyler sizi bulsun.

 Haydi şimdi kalkın çıkın sokağa martılara gevrek atın, tanıdığınız tanımadığınız insanlara gülümseyin, parklarda çiçekleri koklayın, doğaya dokunun, deniz kenarında dalgaları dinleyin, güzel bir kitap okuyun, latif bir şarkı dinleyin ruhunuz şenlensin. Bir dopamin kolay salgılanıyor mutluluğunuza emek verin.

En çokta kendinizi sevin bu tüm yolları kısaltır sizi daha mutlu kılar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder