5 Ekim 2016 Çarşamba

GUIDO'NUN ELİ

Müzik hayatımızın yadsınamayacak en güzel parçalarından biri.Hepimizin sevdiği şarkılar, dinlemekten keyif aldığımız senfoniler, konçertolar, film müzikleri vardır elbette. Hiç merak ettiniz mi bir düzen içinde çalınan müzik kendi içindeki ahengi nasıl korur? Nedir bunu sağlayan? Notalar tabi dediğinizi duyar gibiyim.Peki notalar nasıl bulundu bunu biliyor musunuz?

Kayıtlara göre 10. yy da İtalya  Toskana'da Arezzo katedralinde rahip olan Guido d'Arezzo 1030 yılında korodaki çocuklara ilahileri öğretmek ve seslerdeki bütünlüğü sağlamak için bir yol bulur. Her yeni sesin bir öncekinden daha yüksek başladığı Aziz Johanna ilahisini öğretir. Aziz Johanna ilahisinin ilk hecelerinden yola çıkarak notaları isimlendirir.

Çocukları çalıştırdığı bir gün daha kolay anlamaları için ilahinin sözlerini parmaklarına yazar. Parmak diplerine gelen hecelerden nota isimleri doğar.
do: (ut)Dominus (yaradan,mutlak)
re: Rerum (madde)
mi: Miraculum (mucize)
fa: Familias planetarium (gezegenler ailesi / güneş sistemi)
sol: Solis (güneş)
la: Lactea via (samanyolu)
si: Siderae (gökler)

Not: İlk nota olan Do önceleri Ut (ut gueant laxis) imiş. Ancak söylenmesi zor olduğu için ters çevrilerek Do olarak okunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder